Villeroy & Boch
Søg
ProfessionelleShowrooms og forhandlere

Handicapvenligt badeværelse

Læsetid: 10 minutter | Artikel fra 23.5.2024
Del

Tænk fremad ved planlægning af badeværelse! Vi fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal lave et handicapvenligt eller alderssvarende badeværelse.

Indhold

  • handicapvenligt badeværelse: planlægning og ombygning
  • Handicapvenlighed - tænk også på fremtiden
  • Planlæg et alderssvarende badeværelse
  • Overblik over de vigtigste datoer

Oversigt

  • Sørg allerede tidligt for alderssvarende ombygning, og hav mindre at bekymre dig om senere

  • Installér en bruser med brusestol i niveau

  • Vælg praktiske hjælpemidler, der også lever op til dine egne designkrav

handicapvenligt badeværelse: planlægning og ombygning

Generøse dimensioner og masser af plads er kerneelementer i et handicapvenligt badeværelse. Badeværelsesombygninger kan udføres hurtigt og effektivt, især i store rum. Du bør først skelne mellem et kørestolsvenligt og et handicapvenligt badeværelse.

 

Et kørestolsvenligt badeværelse har masser af plads til at bevæge sig rundt på, et toilet med ekstra lav kumme og en håndvask med ekstra højt ophæng. Lyskontakter og stikkontakter er inden for rækkevidde, og spejlet er let skråtstillet, så du kan se dig selv i det. Et handicapvenligt badeværelse kræver lidt mindre plads at bevæge sig rundt i, men har også yderligere støttemuligheder for mennesker med handicap. DIN 18040-2 fastlægger de nøjagtige krav til handicapvenlige og kørestolstilgængelige badeværelser.

Handicapvenlighed - tænk også på fremtiden

En tilgængelig ombygning handler ikke kun om et badeværelse for mennesker med handicap. Ældre mennesker nyder også godt af en barrierefri eller handicapvenlig ombygning. Alle, der ikke længere kan stå i længere tid, bliver glade for et brusesæde eller en stol foran vasken. Gribehåndtag installeret på passende steder vil også vise sig at være praktiske i fremtiden. I ViCare Design-kollektionen finder du praktisk badeværelsestilbehør, der opfylder moderne designstandarder. Derudover skal du udstyre badeværelset med skridsikkert gulv, såsom plejevenlig kork eller moderne vinyl, for at minimere risikoen for ulykker.

Et moderne, let tilgængeligt badeværelse med toilet og håndvask fra ViCare-kollektionen fra Villeroy & Boch.

Fordele ved et handicapvenligt badeværelse

Et handicapvenligt eller kørestolsvenligt badeværelse byder på andre fordele ud over dets egentlige formål. Selv børn nyder godt af den rigelige plads samt støtte- og gribehåndtagene på badeværelset. Derudover betyder meget plads også en del komfort på dit eget badeværelse. Et problemfrit designet badeværelse kræver mindre vedligeholdelse end et konventionelt badeværelse – du kan allerede nyde godt af denne fordel i dag. Når du bliver ældre eller efter en ulykke, behøver du desuden ikke bekymre dig om dyre og komplekse ombygninger.

 

Et handicapvenligt badeværelse kan også være visuelt tiltalende. Vælg mellem mange designelementer, og foretag nemt en tilpasning af badeværelset efter din egen smag. Der er talrige muligheder for at finde individuelle farve- og belysningsløsninger, der passer præcis til dig.

Omkostninger til et handicapvenligt badeværelse

De endelige omkostninger ved en handicapvenlig ombygning afhænger naturligvis af de specifikke tiltag, du tager. Følgende omkostninger er derfor skøn og kan variere fra person til person.


Gribe- og støttehåndtag er de billigste: Disse koster fra 16 euro og kan normalt installeres uden stor indsats. Adgangshjælpemidler til badet eller bruseren er også relativt billige til omkring 50 euro. Et sammenklappeligt brusesæde eller brusestol fås fra omkring 100 euro. Hvis du vil lave dit badekar om til et brusebad, skal du regne med at bruge omkring 3.000 euro. En dør ind til badekarret koster derimod omkring 2.000 euro inklusive montering. Hvis du får hele badeværelset ombygget af et specialfirma, skal du forvente en samlet udgift på omkring 10.000 euro.

Planlæg et alderssvarende badeværelse

Når du planlægger dit badeværelse, skal du sørge for at tænke på fremtiden – især hvis du allerede bor i dit eget hjem eller ikke ønsker at flytte igen. Og selvom ingen sygdomme eller ulykker begrænser din evne til at bevæge sig, kan handicapvenlige ombygninger øge komforten og sikre mere uafhængighed på lang sigt.

Hvilke elementer er nødvendige på et alderssvarende badeværelse?

Hvis du allerede i dag tænker på fremtiden, så planlæg din badeværelsesombygning på en alderssvarende måde. En dør, der åbner udad, er praktisk, hvis der skulle ske uheld i badeværelset. Der skal også være plads nok til brusestole og andre siddepladser. Et hævet toilet gør det nemmere at rejse sig, selvom du ikke har brug for ganghjælp. En brusekabine i plan giver mening, hvis trin er et problem for dig.

 

Et gennemtænkt lyskoncept er også afgørende for et handicapvenligt og kørestolsvenligt badeværelse. Veloplyste områder har vist sig at reducere risikoen for ulykker. Brug skarpt lys, der er jævnt fordelt i hele rummet. For yderligere bekvemmelighed kan du integrere badeværelsesbelysningen i et smart home-system og derefter blot styre lamperne via din smartphone.

Gribe- og støttehåndtag mange steder

Håndtag er nyttige på næsten alle sanitære faciliteter, så du kan bevæge dig frit. Derudover minimerer gribe- og støttehåndtag risikoen for ulykker. Mens håndtag ikke behøver at opfylde særlige krav, bør støttehåndtag installeres på en sådan måde, at de i det mindste delvist kan bære din vægt. Installér håndtag på begge sider af toilettet, i bruse- eller badekarsområdet og ved siden af ​​håndvasken!

Handicapvenlig bruser (også for kørestolsbrugere) og badekar

Hvis grundplanen for et handicapvenligt badeværelse giver plads nok til at installere en bruser og et badekar, bør du gøre dette muligt. Fordi det ikke er alle, der udelukkende bader, er der mange, der kan lide at bade. Et handicapvenligt badekar er udstyret med en dør og/eller en elevator. Ifølge DIN-standarden er det endda i kørestolstilgængelige badeværelser fastsat, at det efterfølgende skal være muligt at installere/opsætte et badekar. Fritstående badekar er praktiske og kommer i et elegant, tidløst design. Villeroy & Boch Theano-kollektionen imponerer med yndefulde, elegante former, mens Theano Curved Edition bringer moderne asymmetri til handicapvenlige badeværelser.


Den handicapvenlige bruser byder på 1,50 x 1,50 meter bevægelsesplads, så du kan bevæge dig frit selv med en bruse-kørestol. Lifetime Plus- og O.novo-kollektionerne tilbyder brusekar med en bred vifte af designs. Beslag og hjørnehylder monteres i let tilgængelig højde. Et brusesæde eller en brusestol gør brusebadet lettere.

Handicapvenlige WC'er

Byggestandarden 18040-2 foreskriver visse mål for et handicap- eller handicapvenligt toilet. Hvis toilettet skal være handicapvenligt, kræves der kun en minimumsafstand på 20 centimeter fra omgivende sanitære faciliteter og et bevægelsesområde på 1,20 x 1,20 meter foran toilettet. Dybskylstoiletterne fra Villeroy & Boch ViCare-kollektionen er det rigtige valg. De fås som hængende og stående versioner. Der er flere krav til et kørestolsvenligt badeværelse. Toilettet monteres i en højde på 46 til 48 centimeter, har en afstand på 30 centimeter fra væggen og 90 centimeters plads på siden. Håndtag er essentielle for kørestolsbrugere, og der skal også være et ryglæn - som regel i form af rummets væg.

Hav optimale badeværelsesmøbler i tankerne

Badeværelsesmøbler til et alderssvarende eller handicapvenligt badeværelse skal være funktionelle. Det betyder ikke, at de ikke stadig skal opfylde dine designkrav. Sørg for, at hylder, vægbokse osv. monteres i en højde, der passer dig. Den højde der kan nås gælder selvfølgelig når man sidder. Finion-kollektionen fra Villeroy & Boch indeholder hyldemoduler, som du frit kan placere på væggen. Et vask underskab er normalt ikke muligt hylder til venstre og højre for vasken er bedre. Et spejlskab giver heller ikke mening i et handicapvenligt badeværelse. Indbyggede hylder og skabe er et godt alternativ.

Finion hængereol hvid med lys på brun væg.




Overblik over de vigtigste datoer

Bygger du handicapvenligt i badeværelset, behøver du ikke give afkald på et attraktivt design. Følg byggestandarden 18040-2, og tilpas badeværelset til dine personlige behov!

Top product categories

  • Cutlery
  • Wall-mounted washbasins
  • Mirror cabinets

Room ideas

  • Bathroom ceramics
  • Bathroom types
  • Kitchen ideas
  • Bathroom Cleaning

Get to know our Professional Portal for specialised partners

To the Professional Portal

Follow us on social Media

Change your settings


© Villeroy & Boch Group 2024

  • Legal Notice
  • Data protection